Sabtu, 28 Februari 2009

RDL STUDIO AND DISTRO...


BERITA BAIK buat penggemar muzik underground!!REYMOND STUDIO AND DISTRO,atau singkatannya RDL telah membuka sebuah kedai di Johor Bahru!!Banyak stuff yang boleh didapati,t-shirt,caps,zine-zine lama (ni susah nak dapat ni!!!!).boots dari NEW ROCK yang boleh ditempah khas untuk anda!!!Sekiranya anda sukar mendapati cd yanh anda minati,sila hubungi saudara Reymond kita ni..jangan risau,semuanya 'bisa' diatur dan dorang cukup friendly!!!Kalau ke JB,singgah le kedai ni..Apa orang kata tu....Tak METAL le kalau tak singgah...hahahahah

and the list goes on...Hayagriva and kherow





Hayagriva - Nexus Lunacy (15 Years of Shadow) - Digipack CD 2008!!!
Hayagriva mengeluarkan 20 trek lagu kesemua rilisan sebelum album Red Heaven didalam satu pakej, iaitu didalam format digipack yang dikeluarkan pada 10hb Oktober 2008. Kesemua lagu yang dimuatkan didalam Nexus Lunacy telah pun di remastered semula pada pertengahan tahun 2008 oleh Mantheravathee. Edisi terhad ini hanya akan dikeluarkan sebanyak 1000 unit.
Dikeluarkan hanya untuk mereka yang meminati Hayagriva sepanjang 15 tahun penglibatan Hayagriva dalam arena Dark Shadow Metal. Di keluarkan oleh Khakan Production. layari www.hayagriva.us untuk mengetahui berita terkini Hayagriva.
Album terbaru Hayagriva diriliskan oleh Ultra Hingax Production. 12 lagu terbaru + 1 lagu bonus buat peminat-peminat setia Hayagriva. Album ini mula di keluarkan pada 1hb September 2007. Hanya dijual dalam bentuk CD sahaja.
HAYAGRIVA adalah sebuah kugiran muzik ‘Dark Shadow Metal’ berasal daripada ibu negeri Perak iaitu Bandaraya Ipoh. Segalanya bermula pada penghujung tahun 1993, apabila Mantheravathee dan Nhajasakthee dikenalkan oleh seorang rakan di Studio SYJ (Bazaar Bulat) di Ipoh. Setelah itu, jamming menjadi rutin mingguan bagi mereka di studio tersebut. Mantheravathee sebagai pemain gitar dan Nhajasakthee diposisi drum sering berlatih dengan memainkan lagu-lagu cover sahaja pada waktu itu.
Setelah menyedari kepincangan berlatih dengan hanya dua anggota, pada 1994, dua ahli penting iaitu Venkhateswehra pemain keyboard dan Aavimarga selaku penyanyi menyertai Hayagriva. Kemunculan Aria Sidharta sebagai penasihat artis, kemudian mencorakkan dasar-dasar utama yang mana masih lagi digunapakai oleh Hayagriva sehingga kini. Kebanyakkan lirik, lakaran seni, photografi dan konsep asas adalah daripada idea-idea bernas beliau. Bermain muzik pada awalnya hanya untuk memenuhi masa lapang kini bertukar menjadi serius dan lebih ekstrim!
Hayagriva mula menulis lagu-lagu sendiri dan setelah hampir setahun berlatih bertungkus-lumus, pada 1 April 1995, dengan anggota Hayagriva yang hanya berumur belasan tahun ketika itu, telah berjaya merakam dan meriliskan 6 buah lagu yang dimuatkan didalam demo sulung yang berjudul ‘The Lord of Neverending Wrath’. Ia merupakan titik tolak permulaan kesungguhan dan iktizam Hayagriva memartabatkan ‘Dark Shadow Metal’ didalam arena muzik metal di tanahair.
Kilauan api yang melakar ditengah-tengah pentas pada malam pertama Hayagriva beraksi di konsert “Wicthin’ Hour” pada 23 May 1995 di Dewan Dynasty Ipoh menandakan bermulalah rentak perjuangan ‘Dark Shadow Metal’ yang tidak mungkin dapat dilupakan oleh mereka yang telah menyaksikan dan mendengar kisahnya. Dibantu oleh Dark-E sebagai pemain gitar dan Azmaniarkh sebagai pemain bass pada malam itu.
Dyoraktha pula kemudian menganggotai Hayagriva pada tahun 1996 dengan mengambil alih posisi bass. Ianya bagi memantapkan Hayagriva yang mula sibuk dengan konsert-konsert di seluruh tanah air. Dengan lengkapnya 5 ahli kumpulan ini, Hayagriva menampilkan kaset EP yang berjudul “Silverian's Art (Elergy Domain)”. Diriliskan tanggal 1 Disember 1997 oleh Ultra Hingax Production, menampilkan 6 buah lagu yang lebih mantap dengan kualiti audio yang lebih baik. Impaknya! Berjaya meraih minat ramai pendengar-pendengar muzik metal di tanahair mahupun diluar negara.
Berita tersebar dengan pantas hingga ke negeri Temasik. Menarik minat kugiran As-Sahar yang sinonim dengan muzik Black Metal yang amat kuat pengaruhnya dikalangan peminat tempatan ketika itu. Kemudian bercadang mengeluarkan EP berkembar bersama Hayagriva. Pucuk di cita ulam mendatang… Terbitlah pada tanggal 8 November 1998, “Beyond Firmament” EP berkembar Hayagiva dan Assahar dikeluarkan oleh Memories Record. 4 buah lagu dari Hayagriva membuktikan bahawa aliran seperti ini juga mampu disaingi oleh pemuzik tempatan. EP berkembar ini telah mengeratkan lagi hubungan dua hala antara Ipoh-Temasik yang sememangnya telah lama terjalin sebelum ini dipelopori oleh Necrotic Chaos dan Langsuyr.
Kompilasi CD “Ipoh Metal Militant (Supremacist)” keluaran Ultra Hingax Production pada 1999 adalah antara rilisan klasik yang membanggakan Hayagriva. Menampilkan 2 buah lagu yang dirakamkan ketika konsert di Kuala Lumpur. Kompilasi ini membariskan keseluruhan kugiran terbaik tempatan yang mana kesemuanya adalah kugiran daripada Bandaraya Ipoh. Ini membuktikan Ipoh adalah Bandaraya muzik Metal tercanggih dan termaju di tanahair.
Beberapa lagi kompilasi yang telah memuatkan Hayagriva didalamnya sebelum dan selepas itu seperti, ‘Hell Fire in Battle Storm’ 1998 oleh Physic Scream dan ‘Ultra Violance’ 2000 oleh Ultra Hingax Production mewarnai diskografi Hayagriva.
Aavimarga kemudian meninggalkan Hayagriva pada tahun 2000. Dyoraktha mengambil alih selaku penyanyi dan pemain bass. Dibantu oleh Mantheravathe sebagai penyanyi latar dan pemain gitar selepas pemergian beliau.
Namun Aavimarga kembali kepangkuan Hayagriva semula selang beberapa tahun selepas itu. Beliau menghilangkan diri sekali lagi pada 2005. Ketika itu, Hayagriva amat sibuk di dalam studio bagi merakaman album yang terbaru. Tidak putus asa! Hayagriva tetap meneruskan proses rakaman disamping mencari penganti Aavimarga yang amat dirindui oleh ahli yang lain. Kelewatan album ini dikeluarkan adalah kerana krisis transisi penyanyi yang melanda Hayagriva.
1 Mac 2007 menjadi saksi kewujudan Hayagriva masih utuh dengan rilisnya “Jahanamiyun” Single 2007. Buat pertama kali menampilkan Solae Dradjun yang kini mengantikan Dyoraktha sebagai pemain bass dan Xamshakty selaku penyanyi utama yang akan mengemudi Hayagriva di alaf baru yang terbentang luas di hadapan.
Untuk maklumat lanjut mengenai Hayagriva, layari laman web Rasmi Hayagriva di alamat:
http://www.hayagriva.us
E-mail: manager@hayagriva.us



About KHEROW
Kherow was formed in the early 2000. After Kherow was formed, they were actively involved in several gigs around Kuching city. Their first single was entitled “Melodramatic of Raging War” in the year 2003. After the single was released, Kherow went inactive due to several factors. After 4 years of silence, Kherow was reformed in the year 2007. With the new line up, (only Afdzal left, the original member of Kherow) Kherow is rebirthed with new images and sounds. With Afdzal on drums, Zizie and Awi on guitars, Aziz on bass, Iman on synth and Priscilla on vocals, Kherow is on their way to completing their new album. Requiem for the Fools is their first single which was recorded at Kuching's very own Groove Republic Music Studio. In late of 2008, Kherow will release their first album with eight vast and melodic tracks. So, here are the new release from Kherow..check it out at www.myspace.com/kherow

BANDLIST INFO FOR SMF GIGS...


Haha,ni antara bio band yang akan 'berperang' dalam SMF10th annivesary nanti..jangan sampai tak tau pula,lebih lengkap,layari myspace /laman web dorang..boleh sing a long time gig nanti..heheh


VORMIT BIOGRAPHY

The first complete VORMIT lineup was formed in early 1991 with four band members. After recording the "Blossom in Putrid " demo in december 1991, the lineup was solidified to include founding members Adrian Boi (guitars) and Leo Ansi (vocals), along with Simon Cartridge (drums) and Richmond Nyalang Sudok (bass). This became to be known as the "original" lineup. Not many realized the existence of the track until in mid 1992,where second demo track "The God Project" were recorded. The concept somehow changed the band's tune from the pure grindcore gore to melodic speed death grind, and so was the line up too. The God Project was composed by so-called the 2nd generation of the band, consists of Macmillian (PIKE), Austin Wen (/TOTALLY DEAD/PUTRID/RELOAD), Harris Tengsoi (MORGUE), Alex Jayson (PUTRID/POINTBLANK) and Simon himself. Alex called it a day when he and Adrian decided to reunite their former band, MENTOR. Alex Ang (BEDLAM) joined the band for a while on the voice. Later, he left VORMIT and founded his band called FNVKT.COM. Now, Alex is currently playing for COSMIC FUNK EXPRESS. VORMIT’s operation went downhil after The God Project released on the same year.The band suddenly muted for no particular reasons but somehow still exist in Sarawak underground music industry. Despite being hibernated for almost seven years, VORMIT had an opportunity to reunite again in their "Reunion Gathering" in 1999 at Jupiter Pub, Kuching. After the tertiary, Austin and Simon had decided to revive the band once again. With the new lineup of Norisk and Shy8 (GRIMKRONY) in voice and bass, together with new shredder David (MORGUE). The band later went on to record their 2002 "Calendar Sadness”in EP mono sound. The completion of Calendar Sadness was seen as an experimental approach to generate so-called the new VORMIT line up in the beginning of the millenium. David’s destiny with VORMIT ended in 2003 after he decided to pursue his career . He was replaced by ROBLITZ’s guitarist, Khirman Kiprawi, up until now. After having a deep discussion among themselves to decide the on the direction of the band, VORMIT decided to continue surviving in gigs and mini concerts throughout the Cat city. They were noticed after having the opening act for NECROTIC CHAOS at Klampai Pub, Kuching, back in 2003, which played alongside LARRONZ and KHEROW. NECROTIC CHAOS was having its REGIME GROTESQUE tour in the land of the headhunters, consisting Bintulu and Sibu division before ended their tour in Kuching.Also they had performed on numerous occasion with international band MANTAK and SIL KHANNAZ in sibu and had built some rapport with thier fans in the state's central region. The Sarawak‘s grindcorenaids later appeared in GEGARAN METAL 2004 once again playing along side the heavy weights of Malaysia, Singapore and Thailand extreme metal groups such as SIL KHANNAZ, NECROTIC CHAOS, ATHOTORGH, MISTIK, NEGATION, RUDRA (Singapore), LACERATE (Thailand), DEMIZER , DAMOKIS, AGHAST, TANDUS, LOGAM and BREAK THE SILENCE at Chin Woo Hall, Kuala Lumpur. Promo pack EP “Suicide Motives” was recorded at Streamline Studio and released in May 2004. The EP was part of the full length “Life Is Your Enemy” LP. The year 2005 was the mark of a great comeback for VORMIT throughout the years of surviving up to 15 years at present. On the same year, VORMIT once again played as one of the supporting act for SIL KHANNAZ showcase in Sibu. For the first time ever, VORMIT appeared in ROCK THE WORLD VI together with another Malaysia Metal icon, LANGSUYR, to wreck the stage in front of approximately thirty thousands steadfast fans. The subsequent year, VORMIT signed to Menjrx Nerto Production releasing their self-produced 2006 debut CD, "Life is Your Enemy", but the agreement and the arrangement with the label was considered a failure after the label was unable to push the material to the market. VORMIT later decided to let go the MNP offer and later had a talk with another local label namely Eastern Voice Production. The one year delayed album finally released under EVP in 2007.

Rabu, 18 Februari 2009

Perihal "Tuba"pembinasa...


Perihal ‘Tuba’ Pembinasa
Kehadirannya meruntuh sistem fisiologi manusia. Kehadirannya menggoncang aman bahagia rumahtangga. Kehadirannya menggegar harmoni tanah berdaulat.Kehadirannya memecah kedamaian alam yang sekian lama menjadi tempat berlindung marga. Urat dan nadi dirajang menjadi cebisan-cebisan kecil yang tak terlihat. Setiap inci urat darah terhiris di alam khayalan binasa di alam nyata.´Binasalah jiwa´ yang mencarimu wahai syurga dunia....!Satu demi satu anak bangsa terjelepok di bawah rangkulan kekuasaannya. Akal dituba racun berbisa, pedihnya menjalar hingga ke sum-sum tulang, rebah perlahan-lahan tersungkur di lorong gelap dengan nama ´bangkai bernyawa´. Sekali tercium haruman berbisa, ghairahnya terasa menerjang dada. Dunia bisa jadi bebola yang ligat berputar – pusing dan terus pusing membawa nafas menjelajah ke ruang yang terasing. Nikmat dan bahagia yang pinjaman cuma.Awal abad ke-19, meja bulat di Shanghai, China, menjadi tumpuan para pemimpin seluruh dunia untuk membicarakan perihal ´tuba´ yang merincih setiap inci tubuh anak bangsa. ´Tuba´ ini tidak pernah mengenal mangsa baik fakir, insan ´berkot´ dan bertali leher mahupun insan yang sering menjadi tumpuan ramai (selebriti). ´Tuba´ yang dimaksudkan ini adalah najis dadah, pembunuh nombor satu, punca kepada keruntuhan sesebuah negara dan penyakit berbahaya dalam masyarakat. Persidangan meja bulat itu meletakkan satu resolusi – Inggeris berkuasa mengawal dan mengambil alih pengimportan dan penjualan candu. Konvensyen khas di Geneva mengenai penjualan candu pada tahun 1952 sekali lagi membincangkan perihal ´tuba´ yang boleh merosakkan manusia. Konvensyen menetapkan penjualan dadah (candu) hanya kepada mereka yang berdaftar sahaja. Metodologi songsang ini seolah-olah satu galakan kepada komuniti penagih untuk terus menagih secara sah. Implikasinya, awal tahun 1960 – budaya menghisap candu, ganja dan pelbagai dadah generasi terbaru (sintetik) menular dan menjadi barah, menyerang tanpa mengira bangsa dan warna kulit.Di Malaysia, pengharaman dadah dan pewartaan sebagai musuh utama negara telah bermula sejak negara mencapai kemerdekaan lagi. Pelbagai akta dan undang-undang berkaitan penjualan, penyalahgunaan dadah dan aktiviti pengedarannya dirangka oleh kerajaan bagi mengekang permasalahan ini. Akta Dadah Berbahaya 39B – hukuman mati mandatori (gantung sampai mati) boleh dikenakan ke atas mereka yang menyimpan, mengedar, dan memproses dadah. Akta lain yang diwujudkan oleh kerajaan berhubungan dengan usaha membendung penyalahgunaan najis dadah ini Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983 dan Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan) 1985 dan Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan Harta) 1988.Seseorang itu dianggap sebagai pengedar dadah sekiranya didapati memiliki dadah jenis heroin, morfin atau monosetilmen 15 gram atau lebih, candu masak atau candu mentah seberat 1000 gram atau lebih. Mereka yang terlibat boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Dadah Berbahaya 39B yang membawa kepada hukuman mati mandatori. Kemunculan dadah generasi kedua seperti ectasy, eramin 5, syabu dan pelbagai jenis dadah perangsang lain ternyata satu ancaman paling berbahaya masa kini. Penjualan bahan-bahan terlarang ini di pusat-pusat hiburan secara wewenang oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, menyebabkan ramai anak muda terjebak ke kancah yang negatif. Lebih malang lagi, ´tuba´ yang dahulunya dikesan di bandar-bandar besar telah menular ke seluruh desa termasuklah di kawasan FELDA di seluruh negara. Fatwa tentang pengharaman najis dadah ini telah dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan beberapa tahun lalu. Dan, kesediaan Majlis Fatwa Kebangsaan untuk memfatwakan semula pengharaman dadah berdasar ijtihad Islam amat dialu-alukan bagi mengekang gejala penagihan di kalangan umat Islam. Umat Islam perlu sedar, hukum tentang bahaya dadah ini dinyatakan secara jelas oleh ulama kini berdasarkan dalil aqli dan naqli biarpun tidak dinyatakan oleh ulama-ulama yang terdahulu. Berpandukan kepada dalil-dalil ini dengan penelitian terhadap impak buruk pengambilan dadah, maka dadah diharamkan sama seperti arak dan judi.Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:“Setiap yang memabukkan adalah khamar dan setiap khamar adalah haram.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)Ibn Tamiyah dalam kitabnya “Al-Siasatus Syariah” menyatakan, penggunaan ´hasyish´ atau ganja itu adalah haram hukumnya. Hukum Islam yang boleh diberikan ke atas mereka yang menggunakan ganja itu sama dengan hukuman ke atas para peminum arak iaitu 40 kali sebatan. Dalil aqli yang digunakan oleh Ibn Tamiyah dalam membicarakan hukum ini adalah, perbuatan menghisap ganja menghalang ingatan manusia terhadap Allah dan ibadah solat. Ibn Tamiyah juga menjelaskan, pengharaman ganja ini bersesuaian dengan apa yang dinyatakan oleh Allah dan Rasulullah bahawa setiap yang memabukkan itu adalah haram. Dr Ahmad Sayuqi Al-Fanjari telah mengeluarkan satu hujah yang cukup jelas berkenaan hukum dadah sebagai haram. Ia telah disiarkan oleh majalah Waliyul Islam pada tahun 1985. Menurut Dr Ahmad Sayugi, dadah haram kerana ia membawa kepada ketidak sempurnaan akal untuk berfikir dan menakul, impak dadah amat burk terhadap mobiliti sosial kerana membawa kepada pengangguran dan merosakkan jiwa masyarakat serta menyebabkan penagih mati lebih awal yang boleh diklasifikasikan sebagai perbuatan membunuh diri.Firman Allah yang bermaksud:“Dan janganlah kamu membunuh jiwa yang telah diharamkan melainkan dengan cara yang baik.” (Surah Al-An´am: 151)Wahai jiwa yang suci dan bersih... Tanyakan pada diri sendiri. Adakah sanggup ´menyeksa jiwa´ hanya kerana gilakan khayalan dunia? Tanyakan pada diri...Adakah sanggup ´menongkat langit´ jika ´tangan dan lutut´ menggigil, dihembus angin rebah ke bumi? Persoalan-persoalan ini jawapannya hanya ada pada diri sendiri.Bangsa kita bangsa merdeka. Bangsa kita bangsa yang gagah. Bangsa kita adalah bangsa yang merentas sejarah. Jika langkah-langkah perlu tidak diambil untuk mengekang gejala penagihan dadah ini kesannya cukup buruk terhadap keharmonian negara. Bangsa kita akan jadi bangsa yang ´merdeka´ hanya pada nama. Bangsa kita akan dikenang sebagai bangsa yang ´gagah´ juga hanya pada catatan sejarah. Bangsa kita tidak lagi menjadi bangsa yang mencipta sejarah tetapi akan tercatat di lipatan sejarah sebagai bangsa yang binasa akibat dadah.
Ini pesanan dari sahabat untuk sahabat…Tolong ingatkan kat kengkawan,DADAH dalam apa bentuk pun yang disalah guna tetap berdosa…datang GIGS,enjoy only musics,not DRUGS…..salam 165..
video

Sabtu, 7 Februari 2009








SALAM 165!SARAWAK METAL FORCE kembali lagi.menampilkan lagenda Death Metal Malaysia LANGSUYR,serta Dark Shadow Metal paling menyerlah ,HAYAGRIVA,juga dari Ipoh,dibarisi band Metal tempatan VORMIT,KHEROW,SHAMANIC RITES dan banyak lagi.haha,tak sangka dah 10 tahun usianya..kalau budak,dah darjah 4 dah..sure jadi ketua kelas...hehe,leh kumpul duit,banyak merchandise best,rare dan limited nanti..siapa cepat dia dapat!Ajak kawan-kawan ramai-ramai,saudara mara,ipar duai,downline upline,abang long abang ngah,Sokong kita punya Metal tempatan,no drugs,no alcohol,no violence,and no NOSPEN!!!hahahah....

UNITHEISM:Behind The Cracked Idols 2009















Sudah rilis!penantian selama 10 tahun EP UNITHEISM,band berorientasi Black Death Metal dari Sarawak sudah berakhir dengan sebuah label dari SingapuraIEP yang dirakam pada tahun 2000 boleh didapati dengan melayari :www.myspace/darklegendzine atau emel : unitheism78@yahoo.com Terdapat 4 buah lagu dengan konsep teknikal dan progresif Black Death Metal.Ini adalah masterpiece terakhir sebelum Unitheism dibubarkan pada 2004!.Ayuh,sama-sama kita menyokong band Metal tempatan!


SMF BLOODBROTHERHOOD
































UNITHEISM : BIOGRAPHY 1992-2004


Segalanya bermula pada September 1992,apabila tiga anak muda berminat untuk menubuhkan kumpulan muzik yang berasaskan genre Black Death Metal di bandaraya Kuching,Sarawak dengan line up pertama ,Azam Aryanism-drums/vokal,Amin Mizt –gitar/vokal,dan Dean-gitar/vokal..Masalah mula timbul apabila Dean keluar dengan alasan melanjutkan pelajaran.
1994,UNITHEISM meneruskan perjuangan dengan pengambilan ahli-ahli baru dan posisi baru berubah,Azam Aryanism-vokal,Amin Mizt –gitar,Andy-gitar Ejam –bass dan Faisal-drums.Mereka mula mencipta lagu-lagu sendiri dengan aspirasi dari DARKTHRONE,SAMAEL,ROTTING CHRIST,UNGODLY DEATH,VARATHRON dan banyak lagi.Masalah sekali lagi timbul apabila Faisal menarik diri.Setelah berbincang,mereka meneruskan komitmen dengan meminjam Firwan-gitar dan Maulud-drums dari band APOSTASY (R.I.P)
September 1994,genap dua tahun ditubuhkan,mereka berjaya merakan studio demo yang pertama “LORD OF EVERY NATION” dengan 4 tracks dan intro dengan konsep Black Death Metal sekaligus menarik perhatian berpuluh-puluh fanzine tempatan dan luar negara.Lagu mereka juga dimuatkan pada dua buah kompilasi tape pada masa itu iaitu PURI SILUMAN PEJAJARAN (PSP) COMP TAPE dan PSORIASIS PRIGG volume II.Demo tersebut telah berjaya dijual /trade melebihi 200 copy di dalam dan luar negara.Ia adalah satu kepuasan yang tidak terhingga bagi mereka.
2 Disember 1995,mereka dijemput untuk bermain gig di Sri Aman atas undangan Menjrex Nerto productions,ini adalah pendedahan pertama bagi UNITHEISM Bermain gig diluar bandaraya Kuching.
Penghujung 1996,sekali lagi timbul masalah apabila vokalis dan mainman mereka,Azam Aryanism melanjutkan pelajaran di semenanjung selama 3 tahun.perjuangan dan aktiviti mereka terhenti seketika.
Akhir tahun 1998,mereka mula merakamkan single trax promo untuk demo kedua mereka yang akan keluar,sayang sekali kerana tidak dapat dikeluarkan kerana masalah sound yang tidak menepati nilai sebuah demo.
Ogos 1999,bermula lagi kebangkitan dan perjuangan UNITHEISM setelah lama dilanda badai yang tidak pernah berhenti menggugat perjuangan,mereka dijemput bermain gig sempena Hari Kemerdekaan di Kuching Waterfront.Disamping itu,Azam Aryanism juga menubuhkan SARAWAK METAL FORCE newsletter/productions, untuk membantu memperkenalkan band-band tempatan sebagai sokongan kepada local scene.Selepas itu ,tawaran gig yang diterima semakin banyak,”EXTREME EXPOSE” gig di Kota Sentosa,”SARAWAK METAL FORCE “ Part 1 di Jupiter Discoteque,”SARAWAK METAL FORCE” Part III “ Hail Miri Hail” di bandar Miri,dan ” SARAWAK METAL FORCE “ Part IV di Kuching membuktikan mereka masih lagi meneruskan lagi iltizam hitam mereka..
Pelaksanaan hasrat mereka sekali lagi tergugat apabila salah seorang tunggak utama,Amin Mizt-bass menarik diri atas alasan peribadi beberapa bulan sebelum merakamkan EP pertama.Serentak dengan itu,mereka menarik seorang lagi muka baru,Miji untuk bermain di posisi bass.Akhirnya, lengkaplah ahli baru UNITHEISM dengan Azam Aryanism-vokal,Andy-gitar,Cortal –gitar ,Miji bass ,Ejam –drums dan seorang sessionist keyboard,Juan.
Disember 2000,setelah hampir 2 tahun tertangguh,akhirnya mereka berjaya merakamkan EP pertama “BEHIND THE CRACKED IDOLS” di ZANZIBAR studio Kuching dengan 4 buah lagu.EP ini dirancang dikeluarkan oleh label dari semenanjung tapt tertangguh. Ia berkonsepkan Black Death Metal serta sedikit elemen teknikal dan progresif.
Sementara menunggu EP keluar,mereka mempromosikan lagu-lagu baru di beberapa buah gig seperti “Kuching Youth Music Festival’2002,”Kembalikan Nostalgia” 2002,”SARAWAK METAL FORCE “Part 5 di Miri bersama Mantak,Kherow,Seven Signs dan beberapa buah band lagi.Selepas itu,line up saling bertukar ganti,yang kekal bersama Unitheism adalah Azam Aryanism/vox,Cortal/gitar dan Miji(R.I.P) di posisi bass..
Penghujung 2003,tanda-tanda perpecahan sudah timbul apabila mereka tidak dapat memberi komitmen sepenuhnya..Gig terakhir di Waterworld,Kuching pada Disember 2003 adalah gig terakhir dan sempat memainkan kesemua lagu baru tetapi tidak sempat dirakamkan..
UNITHEISM dibubarkan pada awal tahun 2004,dengan meninggalkan 2 buah hasil karya rasmi mereka..”LORD OF EVERY NATION’ 1994,dan “BEHIND THE CRACKED IDOLS” khusus untuk generasi metal akan datang..
Pada Disember2008,DARK LEGEND DISTRO and STUDIO,kenalan lama Azam Aryanism bersetuju mengedarkan EP yang tertangguh,sebagai menunaikan ‘janji’kepada peminat mereka yang telah lama menunggu....This is UNITHEISM ultimate promise...FINALLY DONE...




SARAWAK METAL FORCE :1999-2009 Merentang Waktu..

Salam,Sarawak metal Force,fasa kedua akan direformasi,diimplemen,diaktifkan,dilahirkan semula dengan satu tujuan,objektif,hasrat,azam,cita-cita terbaru membantu band tempatan untuk exposure dengan lebih meluas,lebih teliti (dan kualiti)serta semangat persaudaraan (ikhwan) yang SATU...atau kata lain..COMMITMENT,BLOODBROTHERHOOD,RESPECT,AND HONOR!!SALAM 165 dari Board of Directors SARAWAK METAL FORCE 2009!!!!